Продукти:
блат
6 жълтъка
12 с.л. захар, равни
200 мл прясно мляко
100 мл олио
120 гр. брашно
3 с.л. какао
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
крем
6 белтъка
12 с.л. захар
сироп
10 с.л. захар
4 с.л. вода
глазура
100 гр. натурален шоколад
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
- Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и ванилията.
- Разбиваме жълтъците и захарта.
- Последователно добавяме прясното мляко и олиото.
- Към течните съставки добавяме сухите и разбъркваме.
- Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тава.
- Печем на 200 С.
- След като блатът е изпечен, вадим го от фурната и я намаляваме на 130 С.
- Докато блатът се пече, разбиваме белтъците и захарта на сняг.
- Слагаме водата и захарта на котлона да заврят, след което намаляваме котлона и оставяме да ври.
- Сиропът е готов, когато намокрим вилици със студена вода и веднага я потопим в сиропа, изваждаме я и духваме към нея. Ако се образуват балончета, сиропът е готов.
- Добавяме сиропа към белтъците при непрекъснато бъркане. Бъркаме около 10 мин.
- Изсипваме крема върху блата, заравняваме и слагаме във фурната за 10 мин.
- На водна баня разтопяваме шоколада с олиото и заливаме горещия сладкиш.
- Разрязваме сладкиша и оставяме да изстине на стайна температура.
източник: http://svanya.blogspot.com/2014/12/blog-post_10.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар