събота, 22 август 2015 г.

Шоколадова торта с карамел






Продукти:

блат
180 г брашно
125 г кафява захар
150 г захар
60 г какао
11/4 ч.л. сода
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца на стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл прясно горещо кафе

крем
50 г захар
50 г масло
200 мл сладкарска сметана 
200 г маскарпоне
1 желатин








Приготвяне:

блат
  1. Слагаме в купа брашното, захарта, кафявата захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркваме съставките добре.
  2. Разбиваме яйцата, айрана и олиото.
  3. Изсипваме яйчената смес при сухите съставки и разбъркваме.
  4. В сместа сипваме горещото кафе и разбъркваме до достигане на стайна температура на сместа.
  5. Печем в тава с диаметър 20 см, намаслена и поръсена с какао,  в предварително загрята фурна на 180 С за 35 - 40 мин.

  6. Оставяме блатът да изстине добре и разрязваме на 3 части.
крем

  1. Загряваме захарта до карамелизиране, без да бъркаме.
  2. Махаме от котлона и добавяме 50 мл. сметана.
  3. Връщаме на котлона до кипване.
  4. Отново махаме от котлона и добавяме маслото.
  5. Разбъркваме енергично до охлаждане.
  6. Разбиваме сметаната.
  7. Смесваме маскарпонето и карамеловия сос.
  8. Приготвяме желатина по описание на опаковката. Половината добавяме към маскарпонето и карамела, а другата половина при сметаната. Бъркаме непрекъснато.
  9. Смесваме двете смеси.
  10. Подреждаме тортата/блат-крем-блат-крем-блат/ върху поднос със закопчан ринг за торти и слагаме в хладилника за няколко часа.
  11. Измазваме с маслен крем и след като стегне, декорираме по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар