петък, 16 май 2014 г.

Див заек в гювеч с бира и вино






Продукти:

1 заек

за марината:
1 л. червено вино
1 л. вода
250 мл. оцет
1 морков
2 глави лук
1/4 целина, корен
5-6 скилидки чесън
15-20 зърна черен пипер
10 зърна бахар
2 дафинови листа
20 гр. сол

500 гр. гъби
1-2 с.л. червен пипер
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. бира
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода





Приготвяне:
  1. Почистваме и нарязваме зеленчуците.
  2. В съд слагаме виното, водата, оцета, зеленчуците и подправките.  Ври 30мин.
     
  3. Оставяме марината да се охлади.
  4. Нарязваме заека на порции и заливаме с охладената марина. 
  5. Оставяме в хладилника за минимум 20 часа, като по възможност обръщаме от време на време месото.
  6. След като месото се е мариновало, овалваме всяко парче в олиото и червения пипер. Посоляваме. 
  7. Поставяме местото в гювеча и го покриваме с гъбите.
  8. Поръсваме с олио и заливаме с бирата, виното и водата. 
  9. Поставяме гювеча в студена фурна. Печем час и половина на 220 С, след което печем още  час и половина на 180 С.
  10. Може месото да бъде запечено за няколко минути без капак. 







източник: http://merudia.bg/zaek_v_gyuvech_s_vino_i_birа/; http://www.receptite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар