Продукти:
250 г меко масло
200 г захар
2 яйца
60 мл прясно мляко
2 ч.л. екстракт от ванилия
1 ч.л. кора от портокал
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер
600 г брашно
200 г сушени смокини
200 г фурми без костилка
100 г стафиди
150 г бадеми
150 г орехи
2 с.л. мед
60 мл бренди
1 ч.л. кора от портокал
1 ч.л. кора от лимон
2 ч.л канела
1/4 ч.л. карамфил
1/8 ч.л. индийско орехче
бял шоколад
Приготвяне:
- Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем.
- Едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме добре.
- Добавяме млякото, ванилията и кората от портокала.
- Смесваме брашното, солта и бакпулвера. Добавяме ги постепенно към сместа и разбъркваме с миксер на по-ниска скорост или на ръка до получаването на меко тесто.
- Разделяме на четири разни части, оформяне топчета и в последствие кубчета.
- Увиваме във фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника за 1 час.
- В мощен кухненски робот се смилат всички сушени плодове и ядките. По-едрите от тях се нарязват предварително на малки парченца.
- Когато плодовете и ядките се смелят добре, се добавят всички останали съставки. Разбиват се, докато се смесят добре.
- Прехвърлят се в купа, покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят в хладилника за 24 часа.
- Тестото се изважда последователно от хладилника. От всяко топче се разточва правоъгълник с размер 10x30.
- 1/4 от пълнежа се оформя на фитил с дължина 30 см и се поставя в единият край на тестото.
- Тестото се завива, краищата се залепят с пръсти и се разточва по плота.
- Полученият фитил се нарязва леко настрани на парчета с дебелина 3 см.
- Парчетата се поставят на разстояние едно от друго върху хартия за печене.
- Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна за 16-18 мин.
- След като сладките изстинат, декорираме с разтопен бял шоколад.
източник: http://www.kulinarno-joana.com/2015/12/kuchidati-sicilianski-koledni-sladki/
Няма коментари:
Публикуване на коментар