понеделник, 28 юли 2014 г.

Шоколадова торта с горски плодове







Продукти:

блат
180 гр. брашно
125 гр. кафява захар
150 гр. захар
60 гр. какао
11/4 ч.л. сода
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца на стайна температура
140 мл. гъст айран
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе

крем
1 ч.ч. горски плодове /боровинки/
200 гр. сирене крема
400 гр. цедено кисело мляко
200 мл. сладкарска сметана
150 гр. захар
2-3 с. л. прясно мляко






Приготвяне:

блат
  1. Слагаме в купа брашното, захарта, кафявата захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркваме съставките добре.
  2. Разбиваме яйцата, айрана и олиото.
  3. Изсипваме яйчената смес при сухите съставки и разбъркваме.
  4. В сместа сипваме горещото кафе и разбъркваме до достигане на стайна температура на сместа.
  5. Печем в тава с диаметър 20 см, намаслена и поръсена с какао,  в предварително загрята фурна на 180 С за 35 - 40 мин.
  6. Оставяме блатът да изстине добре и разрязваме на 3 части.
крем
  1. Пасираме горските плодове. /използвах замразени плодове, които предварително размразих на стайна температура/
  2. Разбиваме сиренето крема,  цеденото кисело мляко,  захарта. Ако сместа е гъста, добавяме и прясното мляко. 
  3. Добавяме горските плодове при млечната смес. Разбъркваме.
  4. Разбиваме сметаната на пухкав крем и внимателно я добавяме към вече готовата смес.

сглобяване
  1. Разделяме кремът на две.  В ринг за торта  нареждаме блат, крем, блат, крем, блат .
  2. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне.
  3. Намазваме цялата торта с маслен крем за изглаждане на повърхността.
  4. Оставяме отново в хладилника до стягане на масления крем.
  5. Покриваме тортата със захарно тесто и декорираме.



Други тортички по тази рецепта:









източник: http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/; http://recepti.ezine.bg/r-14325-Крем_с_боровинки

Няма коментари:

Публикуване на коментар