Продукти:
блат
180 гр. брашно
125 гр. кафява захар
150 гр. захар
60 гр. какао
11/4 ч.л. сода
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца на стайна температура
140 мл. гъст айран
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе
крем
1 ч.ч. горски плодове /боровинки/
200 гр. сирене крема
400 гр. цедено кисело мляко
200 мл. сладкарска сметана
150 гр. захар
2-3 с. л. прясно мляко
Приготвяне:
блат
- Слагаме в купа брашното, захарта, кафявата захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркваме съставките добре.
- Разбиваме яйцата, айрана и олиото.
- Изсипваме яйчената смес при сухите съставки и разбъркваме.
- В сместа сипваме горещото кафе и разбъркваме до достигане на стайна температура на сместа.
- Печем в тава с диаметър 20 см, намаслена и поръсена с какао, в предварително загрята фурна на 180 С за 35 - 40 мин.
- Оставяме блатът да изстине добре и разрязваме на 3 части.
- Пасираме горските плодове. /използвах замразени плодове, които предварително размразих на стайна температура/
- Разбиваме сиренето крема, цеденото кисело мляко, захарта. Ако сместа е гъста, добавяме и прясното мляко.
- Добавяме горските плодове при млечната смес. Разбъркваме.
- Разбиваме сметаната на пухкав крем и внимателно я добавяме към вече готовата смес.
- Разделяме кремът на две. В ринг за торта нареждаме блат, крем, блат, крем, блат .
- Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне.
- Намазваме цялата торта с маслен крем за изглаждане на повърхността.
- Оставяме отново в хладилника до стягане на масления крем.
- Покриваме тортата със захарно тесто и декорираме.
Други тортички по тази рецепта:
източник: http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/; http://recepti.ezine.bg/r-14325-Крем_с_боровинки
Няма коментари:
Публикуване на коментар