Продукти:
блат
360 гр. брашно
250 гр. кафява захар
300 гр. захар
120 гр. какао
2 1/2 ч.л. сода
2 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
4 яйца на стайна температура
280 мл. гъст айран
150 мл. олио
280 мл. прясно горещо кафе
крем
500 гр. маскарпоне
200 мл. сметана за разбиване
150 гр. пудра захар
кора 1 лимон
3 банана
Приготвяне:
блат
- Слагаме в купа брашното, захарта, кафявата захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркваме съставките добре.
- Разбиваме яйцата, айрана и олиото.
- Изсипваме яйчената смес при сухите съставки и разбъркваме.
- В сместа сипваме горещото кафе и разбъркваме до достигане на стайна температура на сместа.
- Печем в тава 38/25, намаслена и поръсена с какао, в предварително загрята фурна на 180 С за 35 - 40 мин.
- Оставяме блатът да изстине добре и разрязваме на 2 части.
- Разбиваме маскарпонето с пудрата захар.
- Отделно разбиване сметаната.
- Добавяме постепенно сметана към маскарпонето, като разбъркваме с шпатула внимателно.
- Добавяме кората на лимона.
Няма коментари:
Публикуване на коментар