събота, 25 април 2020 г.

Козунак







Продукти:

1 яйце
100 г кисело мляко 4.5 %
100 г захар
25 г разтопено масло
2 ванилии
кора на 1/2 лимон

15 г жива мая
25 мл прясно мляко
1/2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно

275 г брашно
1/2 к.л. сол
25 мл олио

70 г черен шоколад

1 белтък
захар за поръсване






Приготвяне:

  1. Яйцето, захарта, киселото мляко, маслото, ванилията и настърганата кора се смесват и се разбиват.
  2. Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с добавените брашно и захар. Сместа се прави на кашичка, оставя се да втаса и да удвои обема си.
  3. В контейнер на хлебопекарната добавяме яйчената смес, втасалата мая, брашното и солта.
  4. Включваме хлебопекарната /Мулинекс с една бъркалка/ на програма Тесто с продължителност 1 час и 30 мин. 40 мин. хлебопекарната меси, а през останалото време тестото втасва. По време на месенето добавяме още брашно, ако е необходимо. Тестото трябва да е меко и да не лепне. След като се оформи хубава топка, започваме да добавяме олиото лъжица по лъжица. След всяка лъжица тестото трябва добре да поеме мазнината. След като минат 20 мин. изключваме хлебопекарната и я включваме отново на програма Тесто.
  5. Включваме фурната да загрява на 50 градуса.
  6. Изваждаме тестото от хлебопекарната на намазнен плот. Разделяме на 3 части и оформяме правоъгълници като разпъваме с намазнени ръце. На всеки правоъгълник поръсваме шоколад, навиваме и усукваме на фитили.
  7. Сплитаме фитилите на плитка и поставяме в тава покрита с хартия за печене.
  8. Слагаме във фурната и я изключваме. Оставяме на отворена врата за 5 мин, след което я затваряме. Оставяме 35-40 мин да втаса, да удвои обема си.
  9. Намазваме с белтък и поръсваме със захарта.
  10. Печем на 160-170 C около 45-50 мин. 
  11. Изваждаме от фурната и оставяме 5 мин да се охлади. След което с хартията за печене оставяме върху решетка.
  12. Козунакът се съхранява увит във фолио за свежо съхранение.







източник: https://vkusenden.blogspot.com/2013/04/blog-post_25.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар