Продукти:
400 г кори
350 г масло, разтопено
300 г микс от орехи и шам фъстък, счукани
2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 1/4 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. течен мед
2 с.л. лимонов сок
50 г орехи или шам фъстък за поръсване
Приготвяне:
- В тенджера смесваме захарта, водата и меда.
- Поставяме на котлона на умерен огън. След като кипне оставяме 20 мин. да ври.
- Махаме от котлона, добавяме лимоновия сок, разбъркваме добре и оставяме да се охлади.
- На слаб огън разтопяваме маслото.
- Смесваме ядките, канелата и захарта.
- Намазваме тавата с масло. Поставяме един лист от корите. Намазваме с масло. Така поставяме 4 листа всеки намазан с масло.
- На четвъртия лист слагаме от орехите, канелата и захарта.
- Така редуваме до свършване на корите.
- След като поставим последната кора, намазваме с масло и нарязваме баклавата.
- Печем в предварително загрята фурна на 170 С 45 мин. до златисто.
- Горещата баклава заливаме със студения сироп и оставяме за едно денонощие на хладно място.
- Баклавата може да извържи до 14 дни.
източник:http://www.kulinarnarabotilnica.com/2017/01/-recipe-turska-medena-baklava-s-orehi-i-sham-fustuk.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар