събота, 25 април 2020 г.

Турска медена баклава с орехи и шам фъстък






Продукти:


400 г кори
350 г масло, разтопено
300 г микс от орехи и шам фъстък, счукани
2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела

1 1/4 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. течен мед
2 с.л. лимонов сок

50 г орехи или шам фъстък за поръсване






Приготвяне:


  1. В тенджера смесваме захарта, водата и меда. 
  2. Поставяме на котлона на умерен огън. След като кипне оставяме 20 мин. да ври.
  3. Махаме от котлона, добавяме лимоновия сок, разбъркваме добре и оставяме да се охлади.
  4. На слаб огън разтопяваме маслото.
  5. Смесваме ядките, канелата и захарта.
  6. Намазваме тавата с масло. Поставяме един лист от корите. Намазваме с масло. Така поставяме 4 листа всеки намазан с масло.
  7. На четвъртия лист слагаме от орехите, канелата и захарта.
  8. Така редуваме до свършване на корите. 
  9. След като поставим последната кора, намазваме с масло и нарязваме баклавата.
  10. Печем в предварително загрята фурна на 170 С 45 мин. до златисто.
  11. Горещата баклава заливаме със студения сироп и оставяме за едно денонощие на хладно място.
  12. Баклавата може да извържи до 14 дни.






източник:http://www.kulinarnarabotilnica.com/2017/01/-recipe-turska-medena-baklava-s-orehi-i-sham-fustuk.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар