събота, 25 април 2020 г.

Египетска торта







Продукти:

блат
10 белтъка
10 с.л. захар
200 г смлени лешници
2 с.л. брашно

жълт крем
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
250 г масло
3 ванилии

сметанов крем 
500 мл сладкарска сметана
6 с.л пудра захар

крокант
150 г захар
150 г счукани лешници






Приготвяне:
  1. Разбиваме белтъците и захарта на сняг.
  2. Постепенно добавяме брашното и лешниците.
  3. Разделяме сместа на 3 части. Изпичаме три блата в предварително загрята на 180 С фурна, без да ги препичаме.
  4. Оставяме ги да изстинат.
  5. В половината мляко разбиваме добре жълтъците, захарта и брашното.
  6. Другата половина от млякото загряваме. Махаме го от котлона и добавяме на тънка струйка яйчената смес.
  7. Връщаме отново на котлона. При непрекъснато бъркане на бавен огън оставяме сместа да се сгъсти.
  8. Махаме от котлона и добавяме ванилията.
  9. Оставяме крема да се охлади.
  10. Разбиваме маслото на пухкав крем и добавяме яйчената смес. Разбиваме добре с миксер.
  11. Оставяме крема в хладилника, за да стегне, като покриваме съда с фолио.
  12. Карамелизираме захарта.
  13. Разстиламе лешниците на хартия за печене и заливаме с карамелизираната захар.
  14. След като се охлади, натрошаваме на малки парченца.
  15. Разбиваме сметаната и пудрата захар на сняг и добавяме кроканта, като разбъркваме внимателно.
  16. Подреждаме тортата в ринг. Поставяме първо блата, 1/3 от жълтия крем и 1/3 от сметаната. Редуваме. Завършваме със сметаната. Оставяме в хладилника за няколко часа, след което махаме ринга.

  17. Декорираме по желание.







източник:http://thegingercookies.blogspot.bg/2011/10/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар