Продукти:
блат
10 белтъка
10 с.л. захар
200 г смлени лешници
2 с.л. брашно
жълт крем
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
250 г масло
3 ванилии
сметанов крем
500 мл сладкарска сметана
6 с.л пудра захар
крокант
150 г захар
150 г счукани лешници
Приготвяне:
- Разбиваме белтъците и захарта на сняг.
- Постепенно добавяме брашното и лешниците.
- Разделяме сместа на 3 части. Изпичаме три блата в предварително загрята на 180 С фурна, без да ги препичаме.
- Оставяме ги да изстинат.
- В половината мляко разбиваме добре жълтъците, захарта и брашното.
- Другата половина от млякото загряваме. Махаме го от котлона и добавяме на тънка струйка яйчената смес.
- Връщаме отново на котлона. При непрекъснато бъркане на бавен огън оставяме сместа да се сгъсти.
- Махаме от котлона и добавяме ванилията.
- Оставяме крема да се охлади.
- Разбиваме маслото на пухкав крем и добавяме яйчената смес. Разбиваме добре с миксер.
- Оставяме крема в хладилника, за да стегне, като покриваме съда с фолио.
- Карамелизираме захарта.
- Разстиламе лешниците на хартия за печене и заливаме с карамелизираната захар.
- След като се охлади, натрошаваме на малки парченца.
- Разбиваме сметаната и пудрата захар на сняг и добавяме кроканта, като разбъркваме внимателно.
- Подреждаме тортата в ринг. Поставяме първо блата, 1/3 от жълтия крем и 1/3 от сметаната. Редуваме. Завършваме със сметаната. Оставяме в хладилника за няколко часа, след което махаме ринга.
- Декорираме по желание.
източник:http://thegingercookies.blogspot.bg/2011/10/blog-post_10.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар