вторник, 19 август 2014 г.

Червено кадифе







Продукти:

блат
250 гр. самонабухващо брашно
1/2 ч.л. сол
15 гр. какао
113 гр. масло на стайна температура
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт 
240 мл. кондензирано неподсладено мляко
2 ч.л. течна червена готварска боя
1 ч.л. оцет
1 ч.л. бакпулвер

глазура
227 гр. сирене крема на стайна температура
227 гр. маскарпоне
1 ч.л. ванилов екстракт 
115 гр. пудра захар
360 мл. сметана
1/2 пак. желатин

ягодов пълнеж
360 гр. ягоди/ малини
пудра захар по желания
1/2 пак. желатин





Приготвяне:

блат
  1. Разбиваме маслото 1-2 минути.
  2. Добавяме захарта и разбиваме до получаването на пухкав крем.
  3. Смесваме боята и кондензираното мляко.
  4. Пресяваме брашното и към него добавяме солта и какаото.
  5. Към маслената смес, постепенно при непрекъснато бъркане добавяме яйцата - едно по едно, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и брашното.
  6. Разделяме сместа на 2 части.
  7. Изсипваме едната част във форма за торта с падащо дъно, покрита с хартия за печене.
  8. Печем в предварително загрята на 175 С фурна за 20-25 мин.
  9. След като извадим блата от фурната оставяме в тавата за 10 мин., след което изваждаме от тавата и оставяме да изстине напълно.
  10. Изпичаме 2-рия блат.
  11. Изстиналите блатове завиваме с прозрачно домакинско фолио и оставяме в хладилника за няколко часа, най- добре денонощие.
глазура
  1. Разбъркваме добре крема сиренето и маскарпонето.
  2. При непрекъснато бъркане, добавяме последователно ванилията, захарта и сметаната.
  3. Отделяме 1/3 от сместа за покриване на тортата. Покриваме с  прозрачно домакинско фолио и оставяме в хладилника. 
  4.  По описание на опаковката на желатина добавяме вода към желатина и оставяме да набъбне.
  5.  На водна баня разтваряме желатина. Оставяме да изстине леко.
  6. Добавяме към останалата смес. 

ягодов пълнеж
  1. Пасираме ягодите.
  2. Добавяме захарта и разбъркваме до пълното и разтваряне.
  3. По описание на опаковката на желатина добавяме вода към желатина и оставяме да набъбне.
  4. На водна баня разтваряме желатина.
  5. Добавяме желатина към ягодите и разбъркваме добре. 
сглобяване
  1. Поставяме единия блат в чиния за сервиране.
  2. Поставяме ринга от формата за торта.
  3. Изсипваме 1/2 от глазурата с желатина. Заглаждаме.
  4. Равномерно изсипваме ягодовия пълнеж. Оставяме в хладилника за 20-30 мин.
  5. След като тортата е стегнала леко, изсипваме останалата част от глазурата и поставяме 2-рия блат.
  6. Оставяме тортата отново в хладилника за денонощие.
  7. Изваждаме тортата от хладилника, махаме ринга и измазваме със заделения крем.
  8. Украсяваме тортата по желание.






източник: http://www.mycookingbookblog.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар