Продукти:
блат
250 гр. самонабухващо брашно
1/2 ч.л. сол
15 гр. какао
113 гр. масло на стайна температура
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
240 мл. кондензирано неподсладено мляко
2 ч.л. течна червена готварска боя
1 ч.л. оцет
1 ч.л. бакпулвер
глазура
227 гр. сирене крема на стайна температура
227 гр. маскарпоне
1 ч.л. ванилов екстракт
115 гр. пудра захар
360 мл. сметана
1/2 пак. желатин
ягодов пълнеж
360 гр. ягоди/ малини
пудра захар по желания
1/2 пак. желатин
Приготвяне:
блат
- Разбиваме маслото 1-2 минути.
- Добавяме захарта и разбиваме до получаването на пухкав крем.
- Смесваме боята и кондензираното мляко.
- Пресяваме брашното и към него добавяме солта и какаото.
- Към маслената смес, постепенно при непрекъснато бъркане добавяме яйцата - едно по едно, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и брашното.
- Разделяме сместа на 2 части.
- Изсипваме едната част във форма за торта с падащо дъно, покрита с хартия за печене.
- Печем в предварително загрята на 175 С фурна за 20-25 мин.
- След като извадим блата от фурната оставяме в тавата за 10 мин., след което изваждаме от тавата и оставяме да изстине напълно.
- Изпичаме 2-рия блат.
- Изстиналите блатове завиваме с прозрачно домакинско фолио и оставяме в хладилника за няколко часа, най- добре денонощие.
- Разбъркваме добре крема сиренето и маскарпонето.
- При непрекъснато бъркане, добавяме последователно ванилията, захарта и сметаната.
- Отделяме 1/3 от сместа за покриване на тортата. Покриваме с прозрачно домакинско фолио и оставяме в хладилника.
- По описание на опаковката на желатина добавяме вода към желатина и оставяме да набъбне.
- На водна баня разтваряме желатина. Оставяме да изстине леко.
- Добавяме към останалата смес.
ягодов пълнеж
- Пасираме ягодите.
- Добавяме захарта и разбъркваме до пълното и разтваряне.
- По описание на опаковката на желатина добавяме вода към желатина и оставяме да набъбне.
- На водна баня разтваряме желатина.
- Добавяме желатина към ягодите и разбъркваме добре.
- Поставяме единия блат в чиния за сервиране.
- Поставяме ринга от формата за торта.
- Изсипваме 1/2 от глазурата с желатина. Заглаждаме.
- Равномерно изсипваме ягодовия пълнеж. Оставяме в хладилника за 20-30 мин.
- След като тортата е стегнала леко, изсипваме останалата част от глазурата и поставяме 2-рия блат.
- Оставяме тортата отново в хладилника за денонощие.
- Изваждаме тортата от хладилника, махаме ринга и измазваме със заделения крем.
- Украсяваме тортата по желание.
източник: http://www.mycookingbookblog.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар