петък, 1 август 2014 г.

Шоколадово-карамелена торта с ангелска глазура






Продукти:

блат
150 гр. черен шоколад
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
300 гр. кафява захар 
50 гр. какао
200 мл. олио
150 гр. заквасена сметана
3 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
150 мл. вода

шоколадов крем
50 гр. черен шоколад
150 гр. заквасена сметана
2 с.л.  кафява захар

глазура
500 гр. бяла захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. течна глюкоза
2 белтъка
25 гр. пудра захар
125 мл. вода










Приготвяне:

блат
  1. Натрошаваме шоколада на трохи.
  2. Смесваме брашното, бакпулвера, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията и водатата. Разбиваме с миксер.
  3. Към сместа добавяме шоколада и разбъркваме.
  4. Изсипваме получената смес в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта с диаметър 28 см. 
  5. Печем в предварително загрята на 160 С фурна за 1 час 20 мин. -  1 час 30 мин. 
  6. Охлаждаме блата във формата.
  7. Разрязваме блата на 3 части.
шоколадов крем
  1. Слагаме шоколада, сметаната и кафявата захара на котлона.
  2. Загряваме сместа и бъркаме до хомогенизиране.
  3. Оставяме крема да изстине.
глазура
  1. Слагаме захарта, ванилията, водата и глюкозата на котлона.
  2. Кипваме сместа и оставяме да къкри до получаването на бистър сироп, след което махаме от котлона.
  3. Разбиваме белтъците на сняг.
  4. Постепенно започваме да добавяме горещия сироп към белтъците. Непрекъснато бъркаме, до получаването на пухкава и достатъчно гъста смес.
  5. Изчакваме да изстине малко.
  6. При непрекъснато бъркане добавяме пудрата захар.
сглобяване
  1. Сглобяваме тортата - блат, шоколадов крем, глазура, блат, крем, глазура, блат.
  2. Покриваме цялата торта с останалата газура и декорираме.







източник: сп. GoodFood

Няма коментари:

Публикуване на коментар