Продукти:
блат
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
300 гр. кафява захар
50 гр. какао
200 мл. олио
150 гр. заквасена сметана
3 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
150 мл. вода
шоколадов крем
150 гр. заквасена сметана
2 с.л. кафява захар
глазура
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. течна глюкоза
2 белтъка
25 гр. пудра захар
125 мл. вода
Приготвяне:
блат
- Натрошаваме шоколада на трохи.
- Смесваме брашното, бакпулвера, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията и водатата. Разбиваме с миксер.
- Към сместа добавяме шоколада и разбъркваме.
- Изсипваме получената смес в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта с диаметър 28 см.
- Печем в предварително загрята на 160 С фурна за 1 час 20 мин. - 1 час 30 мин.
- Охлаждаме блата във формата.
- Разрязваме блата на 3 части.
шоколадов крем
- Слагаме шоколада, сметаната и кафявата захара на котлона.
- Загряваме сместа и бъркаме до хомогенизиране.
- Оставяме крема да изстине.
- Слагаме захарта, ванилията, водата и глюкозата на котлона.
- Кипваме сместа и оставяме да къкри до получаването на бистър сироп, след което махаме от котлона.
- Разбиваме белтъците на сняг.
- Постепенно започваме да добавяме горещия сироп към белтъците. Непрекъснато бъркаме, до получаването на пухкава и достатъчно гъста смес.
- Изчакваме да изстине малко.
- При непрекъснато бъркане добавяме пудрата захар.
източник: сп. GoodFood
Няма коментари:
Публикуване на коментар