вторник, 19 август 2014 г.

Тройно шоколадова мус торта







Продукти:

блат
100 гр. брашно
50 гр. какао
200 гр. захар
1 ч.л. сода 
щипка сол
1 яйце
100 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. оцет
60 мл. олио
100 мл. гореща вода
1 ч.л. ванилова есенция

черен шоколадов мус
1 ч.л. желатин
2 с.л. вода
200 гр. черен шоколад
100 мл. пълномаслено прясно мляко
300 мл. животинска сметана, неподсладена

бял шоколадов мус
1 ч.л. желатин
2 с.л. вода
200 гр. бял шоколад
100 мл. пълномаслено прясно мляко
300 мл. животинска сметана, неподсладена

шоколадова глазура
50 гр. черен шоколад
50 мл. сметана







Приготвяне:

блат
  1. Пресяваме брашното и какаото.
  2. Добавяме към тях солта, содата и захарта.
  3. Смесваме прясното мляко с оцета и оставяме да взаимодейства. 
  4. Разбиваме яйцето с вилица.
  5. Добавяме към него прясното мляко, олиото и ваниловата есенция. 
  6. Смесваме течните съставки със сухите. Добавяме водата и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
  7. Намазваме формата за торта с подвижно дъно с масло, застиламе с хартия за печене, отново намазваме с масло и поръсваме с какао.
  8. Изсипваме сместа в тавата. Печем в предварително загрята на 180 С фурна за 25-30 мин.
  9. След като блатът се изпече, оставяме да изстине. 
черен шоколадов мус
  1. Разтваряме желатина във водата и оставяме за 5 мин. да набъбне.
  2. Слагаме прясното мляко на котлона и оставяме да заври.
  3. Махаме млякото от котлона и към него прибавяме желатина. Разбъркваме добре до пълното разтваряне на желатина в млякото.
  4. Начупваме шоколада на малки парчета и заливаме с млякото. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
  5. Оставяме  сместа да се охлади  леко.
  6. Разбиваме сметаната. Постепенно добавяме към шоколада. Разбъркваме внимателно с шпатула.
  7. Разстиламе муса върху изстиналия блат и оставяме в хладилника за 20-30мин.
бял шоколадов мус
  1. Мусът се приготвя по същия начин като черния мус.
  2. Разстиламе върху черния мус и се оставя отново в хладилника за 20-30мин.
шоколадова глазура
  1. Кипваме сметаната на котлона.
  2. Натрошаваме шоколада и заливаме със сметаната.  Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
  3. Оставяме сместа да се охлади леко, след което изсипваме върху белия мус.
  4. Оставяме тортата да престои минимум 6 часа в хладилника.
  5. Декорираме по желание.







източник:  http://sunshineskitchen.com/tripple-chocolate-mousse-cakes/

Няма коментари:

Публикуване на коментар