Продукти:
блат
2 яйца
250 гр. масло
1 ч.ч. подсолена вода
1 с.л. лимонов сок/оцет
ванилия
5-6 с.л. захар
около 3 ч.ч. брашно
крем
1.5 л. прясно мляко
7 яйца
8-9 с.л. брашно
2 ванилии
300 гр. захар
250 гр. масло
Приготвяне:
блат
- Разтопяваме маслото.
- Пресяваме брашното.
- С всички продукти омесваме стегнато тесто.
- Покриваме тестото с найлоново фолио и оставяме за 2 часа в хладилника.
- След като извадим тестото, го разделяме на 12-13 равни части.
- На набрашнена повърхност от всяка част разточваме тънка кора.
- С помощта на чиния изрязваме еднакви кръгове. /останалото тесто може да бъде изпечено и използвано за украса на тортата/
- Всеки блат печем на 180 С до златисто. /3-10 мин./
крем
- Слагаме на котлона 1.3 л. мляко и 150 гр. захар да заврят.
- Разбиваме жълтъците и 150 гр. захар с миксер.
- Разтваряме брашното в 200 мл. мляко.
- Махаме заврялото млякото от котлона и на фина струйка при непрекъснато бъркане добавяме брашното.
- С черпак загребваме от горещата смес и постепенно добавяме към яйцата. Бъркаме непрекъснато.
- Връщаме сместа отново на котлона и го намаляваме.
- Разбиваме белтъците на сняг.
- Когато кремът започне да се сгъстява, махаме сместа от котлона и добавяме към нея внимателно белтъците.
- Връщаме крема отново на котлона. Оставяме да се сгъсти, като от време на време разбъркваме.
- След като кремът е готов, оставяме да се охлади и добавяме маслото.
източник: http://thegingercookies.blogspot.com/2010/08/blog-post_2231.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар