петък, 1 август 2014 г.

Торта "Наполеон"







Продукти:

блат
2 яйца
250 гр. масло
1 ч.ч. подсолена вода
1 с.л. лимонов сок/оцет
ванилия
5-6 с.л. захар
около 3 ч.ч. брашно

крем
1.5 л. прясно мляко
7 яйца
8-9 с.л. брашно
2 ванилии
300 гр. захар
250 гр. масло








Приготвяне:

блат
  1. Разтопяваме маслото.
  2. Пресяваме брашното. 
  3. С всички продукти омесваме стегнато тесто.
  4. Покриваме тестото с найлоново фолио и оставяме за 2 часа в хладилника.
  5. След като извадим тестото, го разделяме на 12-13 равни части.
  6. На набрашнена повърхност от всяка част разточваме тънка кора.
  7. С помощта на чиния изрязваме еднакви кръгове. /останалото тесто може да бъде изпечено и използвано за украса на тортата/
  8. Всеки блат печем на 180 С до златисто. /3-10 мин./
крем
  1. Слагаме на котлона 1.3 л. мляко и 150 гр. захар да заврят.
  2. Разбиваме жълтъците и 150 гр. захар с миксер.
  3. Разтваряме брашното в 200 мл. мляко.
  4. Махаме заврялото млякото от котлона и на фина струйка при непрекъснато бъркане добавяме брашното.
  5. С черпак загребваме от горещата смес и постепенно добавяме към яйцата. Бъркаме непрекъснато.
  6. Връщаме сместа отново на котлона и го намаляваме.
  7. Разбиваме белтъците на сняг.
  8. Когато кремът започне да се сгъстява, махаме сместа от котлона и добавяме към нея внимателно белтъците.
  9. Връщаме крема отново на котлона. Оставяме да се сгъсти, като от време на време разбъркваме.
  10. След като кремът е готов, оставяме да се охлади и добавяме маслото.
сглобяване
  1. Сглобяваме тортата - блат, крем, блат, крем.... Завършваме с крем. 
  2. Измазваме отвън тортата с крем.
  3. Оставяме да престои поне 12 часа на стайна температура, за да може блатовете да поемат крема.
  4. Декорираме тортата с трохи от блата, шоколад, ядки.








източник: http://thegingercookies.blogspot.com/2010/08/blog-post_2231.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар