Продукти:
блат
190 гр. меко масло
90 гр. пудра захар
12 гр. какао
2 яйца
3 жълтъка
225 гр. разтопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка
125 гр. захар
1 ванилия
карамел
150 гр. захар
200 мл. течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л. масло
200 гр. печени белени безсолни лешници
нуга крем
200 гр. нуга крем
100 мл. течна неподсладена сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад
карамелено-сметанов крем
1 ч.ч. сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
Приготвяне:
блат
- Разбиваме маслото и пудрата захар на пухкав крем.
- Последователно при непрекъснато бъркане добавяме яйцата, жълтъците, какаото и разтопения шоколад.
- Разбиваме отделно белтъците на пухкав сняг. Добавяме постепенно захарта и ванилията. Разбъркваме до стопяването на захарта.
- Внимателно добавяме белтъците към шоколадовата смес. Разбъркваме с шпатула.
- От готовата смес изпичаме 2 блата във форма за торта с падащо дъно, покрита с хартия за печене, в предварително загрята на 170 С фурна.
- Карамелизираме захарта до получаването на светъл карамел. Намаляваме котлона.
- Загряваме сметаната до кипване.
- Изсипваме сметаната постепенно при карамела и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- Добавяме маслото и лешниците. Оставяме да се охлади.
- Изсипваме готовата смес върху единия блат.
- Кипваме сметаната.
- Добавяме нуга крема и шоколада.
- Махаме от котлона. Разбъркваме до получаването на гладка смес.
- Оставяме крема да се охлади леко, след което изсипваме върху карамела.
- Разбиваме сметаната на твърд сняг.
- Отделно разбиваме кондензираното мляко.
- Смесваме сметаната и млякото внимателно. Разбъркваме с шпатула.
- Отделяме от сместа за измазване на страните на тортата.
- Разпределяме равномерно крема върху нуга крема.
- Покриваме тортата с 2-рия блат.
- Измазваме тортата.
- Украсяваме по желание.
източник: http://yoli-www.blogspot.com/2011/03/toffifee.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар